Edarikuulumisia maaliskuun kokouksesta

Uuden kokouksen kynnyksellä on hyvä muistella viime kuun kokouksen tapahtumia. Tämän blogitekstin kirjoittaja on ensimmäisen kauden edaattori, musikisti Emmi Rajala.

EDARIHOMMIA 23.3.2016

Moikkamoi kaikki! Kevät onkin mennyt rytinällä ja puolessa välissä kevätkauden kokouksia ollaan. Itse aloitin edaattoriurani tällä kaudella, eli nyt maaliskuun kokous oli minulle elämäni neljäs JYYn kokous ja alan jo pikkuhiljaa saamaan kahvin ja voileipien lisäksi kiinni myös muista kokouskäytänteistä. Tämänkertaisessa kokouksessa olikin pari isoa päätösjuttua, joten meille järjestettiin pari hyvää iltakoulua etukäteen, niin päästiin vähän paremmin kaikki kartalle siitä, mitä ollaankaan päättämässä ja miksi.

KOKOUSKÄYTÄNTÖFAKTA:

Kokouksen alkumetreillä pitää aina valita pöytäkirjan tarkastajat.

Tällä kerralla edaattorien aikataulukiireistä johtuen tämä oli yllättävän haastavaa, mutta meidän paras JUHA (Närhi) pelasti tilanteen ja suostui toiseksi pöytäkirjan tarkastajaksi ja sai ansiokkaasti runsaat hurrausaploodit. Hyvä Juha!

Hallituksen terveisistä nousi esiin se, että hallitus on ollut aktiivinen ja laittanut asioita käyntiin ja edistänyt jo käynnissä olleita asioita. Meillä on oikeasti ihan huippuhyvä hallitus!

Meidän oma lemppariTeemu (Vasama) kertoi Yliopiston kohua nostattaneesta rakenneuudistuksesta muutamia faktoja. Tärkeimpänä se, että julkaistiin kannanotto sen puolesta, että muutosten suunnitteluun otettaisiin opiskelijat ja ainejärjestöt mukaan. Teemu myös mainitsi sisäilmainfotilaisuudesta (tiistaina 12.4. kello 14 Agoralla), jonne kannattaa osallistua, jos haluaa kuulla asiantuntijoiden lausuntoja ja mahdollisesti myös kysellä heiltä mieltä askarruttavista ilma-asioista.

Meidän ihanan Möttösen Helmin ympäristöterveisistä jäi päällimmäiseksi mieleeni Ilokiveen tulossa oleva vaaka mittaamaan biojätteen suuruutta. Tämän mittaamisen funktio olisi levittää asiakkaille tietoa hävikin suuruudesta ja toivottavasti siten myös vähentää turhaa ruokahävikkiä. Tätä edarikokouksessa alkuvuodesta ehdotettiin Vihreitten toimesta ja hienoa, että asia on mennyt eteenpäin! Myös yhden lautasen malli on tulossa Ilokiveen. Mutta jos pelottaa että ruokaa ei mahdu tarpeeksi lautaselle, niin ei hätää: annoskoot eivät pienene, vaan lautaset suurenee! Mutta minne vanhat lautaset menee? Toivottavasti ne myytäisiin meille opiskelijoille, koska ainakin minulle on muodostunut vahva tunneside niihin upeisiin intiaanikuvioreunus-lautasiin, enkä haluaisi niistä kokonaan vielä luopua.

Kehy-hankkeesta suoraa ensikäden tietoa kertoi Veera Lähde ja Inka Stormi. Eli JYY on ollut mukana Bijoliyassa Intiassa tapahtuvasta kyläyhteisöjen voimaannuttamishankkeessa. Ulkoministeriö on rahoittanut hanketta jo vuodesta 2010, mutta nyt rahavirrat on sieltä suunnasta näillänäkymin loppu. Veera ja Inka olivat käyneet tilanteen zekkausmatkalla, josta kertoivat positiivisia kuulumisia. Kyläyhteisö oli selkeästi voimaantunut. Siellä on tajuttu, että heillä on oikeuksia ja niitä saa ja myös voi vaatia. On myös opittu miten ja mitä kautta apua, tukea ja oikeuksia kannattaa lähteä hakemaan. Erityisesti naisten keskuudessa itsentunto on selkeästi parantunu ja naiset tukevat toisiaan. Asennemuutokset ovat olleet yllättävän radikaaleja näinkin pienessä ajassa. Mm. hallitukseen on valittu kaksi naista ensimmäisinä naisina siellä.

Vaikka muutokset ovat hyvin selkeästi näkyviä ja todellisia, kuudessa vuodessa tapahtunut asennemuutos on tapahtunut niin nopealla tahdilla, että sen pysyvyyttä ja jatkuvuutta, eli todellista muutosta on mahdoton sanoa, ja toisaalta jatkuvuus herättääkin hieman skeptisyyttä. Siksi olisi tärkeää, että näinkin toimiva hanke voisi jatkaa hyvää työtään kyläyhteisöjen keskuudessa. Hankkeelle yritetään saada jatkorahoitusta, jolla yritetään taata kestävää pohjaa hyvälle kehityssuunnalle.

Koska rahoituksen jatkuvuuteen ei voi luottaa Ulkoministeriön taholta, hankkeelle ollaan pohdittu yritysyhteistyörahoitusta. Tietenkin myös me opiskelijat voisimme ottaa vastuuta ja yrittää miettiä voisimmeko osallistua jollakin tavalla tähän yhteiseen hyvään esim. ainejärjestöjen tahoilla. Veera ja Inka muistuttivat siitä, että se mikä meistä tuntuu pieneltä, voi siellä päin maailmaa muuttaa todella paljon. Muistetaan se!

Tilinpäätös vuodelta 2015 oli valmisteltu ja tarkastettu parin taitavan ammattitilimiehen toimesta. Meille iltakoulussa ne kaikki tuhatluvut tietenkin avattiin taulukoilla ja muilla havainnollistamisjutuilla. Henkilökohtaisesti täytyy sanoa, että siitäkin huolimatta luvut vilisivät silmissä. Mutta luotan täysin meidän omiin tilinpäätösmiehiin, koska he vaikuttavat hyviltä, luotettavilta ja ennen kaikkea päteviltä tyypeiltä. Myös kaikki muut edaattorit, jotka monet ovat varmasti tämän asian suhteen paljon fiksumpia kuin minä, olivat yksimielisiä hyväksymään tilinpäätöksen. Kommentteja asian tiimoilta ei tullutkaan kuin yksi liittyen siihen, kuinka hyvä ja selkeä tilinpäätöksen ulkoasu olikaan. Hyvä hyvä!

Seuraavaksi käsiteltiin koko kokouksen ehkä jännittävin asia: ”salainen” asuntohanke: Keskustan tuntumaan siis kaavaillaan uusia opiskelijakämppiä ja sopimuksia ollaan Jyväskylän kaupungin kanssa hiomassa. Tämä toisi aikanaan uusia opiskelijakämppiä aivan kivenheiton päähän Seminaarinmäestä, eli K-Ruokakauppa Vinkin viereen. Mikäs sen parempaa, joten tämä on varmastikin hyvä juttu! Huomionarvoista on, ettei tämänkään asuntohankkeen myötä JYY:n jäsenmaksu tule nousemaan.

Viimeisimpänä asiana oli asia nimeltä: kiinteät polkupyöräpumppujutut. Niitä ehdotettiin muistaakseni tammikuun kokouksessa ja ehdotus oli vallan hyvä. Pumppuja on kuitenkin kuulemma tulossa jo sinne sun tänne ihanan yliopistomme toimesta. Joten JYY saa tässä kohtaa jäädä lokoisasti vain seurailemaan tilannetta. Joka tapauksessa pumppuja saadaan kampukselle, hurraa!

Eipä tällä erää sitten muuta.

Voikaa hyvin ihmiset ja nauttikaa auringosta, edes kirjaston ikkunan läpi, jos ei muuten vielä pyge!

<3: EMMI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s