Vaaliteemat 2017

Järjestöjen tukeminen uusiin ulottuvuuksiin

Monelle opiskelijalle JYY voi tuntua kaukaiselta organisaatiolta, mutta JYY:n piirissä toimivat aine- ja harrastejärjestöt tekevät äärimmäisen hienoa työtä opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen. Alvarin unionin ydinajatuksia on auttaa järjestöjä mahdollisimman paljon jatkamaan tätä työtä ruohonjuuritasolla ja entistä paremmalla tuella. JYY:n hallitus on meidän, P&D:n ja Luonnontieteilijöiden aloitteesta alkanut selvittää yhteistyössä järjestöjen kanssa, kuinka JYY voi tukea järjestöjä muutenkin kuin rahallisten avustusten muodossa. Lisäksi ajamme, että raskaana pidettyä järjestöjen yleisavustusten hakuprosessia uudistetaan ja määrärahoja kasvatetaan.

 

Konkreettisesti järjestöjen asemaa tulee parantaa sektorikohtaisilla tapaamisilla, koulutuksilla, järjestöseminaarin kehittämisellä sekä muilla JYY:n tarjoamilla työkaluilla. JYY:n tulee tarjota paremmin tukea tapahtumien järjestämiseen ja niiden päällekkäisyyksien välttämiseen esimerkiksi järjestöjen yhteistä tapahtumakalenteria kehittämällä. JYY:n pitää myös neuvotella yliopiston tilapalveluiden kanssa selkeät pelisäännöt yliopiston tilojen vuokraamisesta ainejärjestöille.

 

Toimiva ja vastuullinen opiskeluympäristö

Toimiva, turvallinen, terveellinen ja esteetön opiskeluympäristö on edellytys opiskelulle, tutkimukselle ja ihmisten kohtaamiselle. Alvarin unioni haluaa vaikuttaa kampuksen kehittämiseen siten, että ainejärjestöillä, yksittäisillä opiskelijoilla ja henkilökunnalla on mahdollisuus tarkoituksenmukaiseen työskentelyyn. Ainejärjestöille on tarjottava yhdenvertaiset mahdollisuudet omiin tiloihin, joissa opiskelijat voivat kohdata toisensa. Vaikka kuluvalla edustajistokaudella tilanteeseen on jo tullut parannusta, edelleenkään tilanne ei ole tasapuolinen järjestöjen välillä. Kampus tarvitsee avoimia oppimisympäristöjä, joiden käyttöön kaikilla yliopistoyhteisön jäsenillä on tasapuolinen oikeus. Tilojen saavutettavuuteen ja esteettömyyteen on panostettava entisestään. Esimerkiksi kirjaston tulevassa peruskorjauksessa tulee ottaa kyseiset näkökulmat huomioon.

 

Opiskeluympäristöön kuuluu myös turvallinen ympäristö kampuksen ulkopuolella. Kaupunkisuunnittelussa tulee kannustaa opiskelijoita esimerkiksi pyöräilyyn ja tehdä siitä entistä turvallisempaa sekä sujuvampaa. Vastuullisuus tulee ottaa huomioon JYY:n kiinteistöjen ekologisuudessa: ylioppilaskylästä ja ylioppilastalosta tulee tehdä entistä energiatehokkaampia, ja ympäristönäkökulmiin on panostettava erityisesti uutta rakennettaessa. Energiatehokkuudella säästetään myös pitkällä tähtäimellä kustannuksista, jolloin esimerkiksi ylioppilaskylän kehittäminen laajemmin  on tulevaisuudessa mahdollista.

 

Tasa-arvoinen ylioppilaskunta, myös kansainvälisille opiskelijoille

Ylioppilaskunnan tulee panostaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioihin näinä ennakkoluulojen aikoina. Maksuttomasta koulutuksesta ja toimivasta opiskelijaterveydenhuollosta on edelleen pidettävä huoli. Kynnys lähteä ylioppilaskunnan toimintaan täytyy pitää mahdollisimman matalana ja JYY:n tulee näyttäytyä kaikille saavutettavana. Opiskelijademokratiaa ylioppilaskunnassa on kehitettävä esimerkiksi sähköisellä aloitejärjestelmällä, jolloin kynnys osallistuminen vaikuttamiseen olisi matalampi kaikilla opiskelijoilla. Myös muita tiedonvälitys- ja palautekanavia on kehitettävä niin, että yksittäiselläkin opiskelijalla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin.

 

JYY on tehnyt hyvää työtä kielellisen esteettömyyden eteen, sillä nykyään lähes kaikissa tapahtumissa kuvaukset on kirjoitettu myös englanniksi. Tämä ei kuitenkaan riitä kansainvälisten opiskelijoiden ja kansallisten opiskelijoiden kohtaamiseen Jyväskylän opiskelijakulttuurissa, sillä usein kv-opiskelijat viettävät aikaa vain muiden kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Alvarin unioni ajaa uusia mahdollisuuksia suomalaisten ja kv-opiskelijoiden kohtaamisiin. Kansainvälisten opiskelijoiden kartoittaminen voi olla ainejärjestöille haastavaa moninaisista tutkinto-ohjelmista johtuen, ja tässä JYY:n tulee tarjota ainejärjestöille konkreettista apua.

 

JYY:n tapahtumia pitäisi muokata entisestään kansainvälisesti houkuttelevammiksi. Esimerkiksi tyypillisiä suomalaiseen opiskelijakulttuuriin kuuluvia tapahtumia, kuten sitsejä, voisi järjestää enemmän englanniksi. Kansainväliset opiskelijat täytyy saada tuntemaan, että JYY:n toiminta on avointa myös kv-opiskelijoille.  Konkreettisesti JYY:n tulee muokata tapahtumakalenteri myös englanniksi, jotta kielellinen esteettömyys toteutuu entistä paremmin. Ylioppilaskunnan tulee myös kohdentaa markkinointiaan kansainvälisille yliopistolla toimiville järjestöille, kuten ESN:lle ja IDESCO:lle.