Kuulumisia Suomen ylioppilaskuntien liitosta

Terveisiä Lapinrinteeltä!

 

Olen Teemu Vasama ja olen toiminut Alvarin unionissa sen perustamisesta eli vuoden 2015 edustajistovaaleista asti. Edelliset kaksi vuotta toimin JYYn hallituksesta, josta ponnistin täksi vuodeksi Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen. Omaan työnkuvaani kuuluu tänä vuonna useitakin asioita: ensisijaisesti vastaan koulutuspolitiikasta ja kansainvälisistä asioista, mutta sen ohella koordinoin järjestö- ja kulttuurisektoria sekä osittain työelämäasioita.

 

Mikä se SYL sitten oikein on ja miksi se on olemassa? Ylioppilaskunnat — kuten JYY — tekevät ansiokasta työtä paikallisella tasolla eli omassa yliopistossaan ja kaupungissaan, mutta harvalla ylioppilaskunnalla on mahdollisuus tehdä kansallisen tason edunvalvontaa. Tämän ongelman ratkaisemiseksi kaikki Suomen ylioppilaskunnat kuuluvat SYL:oon, joka keskittyy lähes yksinomaan kansallisen tason edunvalvontaan ja lobbaamiseen. SYL on aktiivinen poliittinen toimija, joka valvoo yliopisto-opiskelijoiden etua pääkallopaikalla. Viimeaikainen esimerkki onnistuneesta vaikuttamistyöstä on Suomen halituksen viime vuonna kaavailema asumistukea leikkaava osa-asunnon normi, joka saatiin kovan työn tuloksena torpattua ja siten estettyä lisäleikkaus monien opiskelijoiden toimeentuloon.

 

Edunvalvonnan ja vaikuttamistyön lisäksi SYL toimii kaikkia ylioppilaskuntia yhdistävänä voimana: vuosittain kaikkien ylioppilaskuntien hallituslaiset ja työntekijät kokoontuvat SYL:n avaus- ja syysseminaareihin, minkä lisäksi kaikki sektorit pitävät tiiviisti yhteyttä. SYL tukee ylioppilaskuntien välistä vertaisoppimista. Yhtenä liikkeenä saamme enemmän aikaan kuin erikseen.

 

Tätä vuotta leimaavat kaksi isoa teemaa: korkeakouluvisio ja tuleviin eduskuntavaaleihin valmistautuminen. Viime syksynä opetus- ja kulttuuriministeriö laati vision Suomen korkeakoulutuksen kehittämiselle, mutta se jäi melko epämääräiseksi paperiksi. Tänä vuonna tarkoitus on tehdä siitä konkreettisempi ja miettiä selkeitä toimenpiteitä. Tahti on todella kova, sillä työ pitäisi saada valmiiksi jo käytännössä tänä keväänä, jotta eduskunta ehtii käsitellä kokonaisuuden. Siitä päästäänkin toiseen isoon teemaan, eli kevään 2019 eduskuntavaaleihin ja niitä seuraaviin hallitusneuvotteluihin valmistautumiseen. Istuva hallitus on tehnyt monia opiskelijoiden kannalta ikäviä päätöksiä, kuten leikannut merkittäviä summia koulutuksesta ja opintotuesta, joten toiveena on, että linja muuttuisi hallituksen vaihtuessa.

 

Sitä vartenhan SYL on viime kädessä olemassa: Lapinrinteen toimistolla tehdään päivittäin töitä, jotta suomalaisen yliopisto-opiskelijan asiat olisivat mahdollisimman hyvin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s